Tycho (Tyge) Brahe og stjernerne
Et af de mest karakteristiske og velkendte Stjernebilleder er:
 
     Orion. Her ses det i Al-Sufi manuskriptet fra 10. århundrede og har måske hos os i oldtiden været jægeren med sine 2 hunde bagefter.

 

 

Herunder ses Tycho Brahes Himmelglobe som han påbegyndte under hans tid i Tyskland.

                

                    
Stjernebilledet Store bjørn, der også indeholder Karlsvognen, der gør det let at finde Nordstjernen ovenover og dermed nordlig retning på den nordlige halvkugle og hvorom himlens stjerner drejer sig. Herunder ses Albrect Dürers afbildning af himlen fra 1515.

 Jomfruen med sit korn-aks.
Den klareste stjerne i stjernebilledet er Spica, der befinder sig 260 lysår fra os. Det er en blå gigantdobbeltstjerne og den 15. klareste stjerne på himlen (10 gange solens lysstyrke) og kaldes også ”jomfruens korn-øre” (dvs. hvede). Den er brugt i mange religioner fra Ægyptens tidligste ko-gudinde kult hvis tempel er orienteret efter dens retning over Kina, hinduisme og helt op til Islam, hvor navnet forbindes med Jomfruen, hvis jordiske repræsentant er Berenike (arab: Berenise) og hvis lokker pryder himlen som det eneste jordisk relaterede stjernebillede (beliggende over jomfruen).


Stjernebillederne (herunder) bruges stadig i astrologien, som også beskæftigede Tycho Brahe, selvom han vist ikke står bag "Tycho Brahes dagene"

                      Den nye stjerne  (SN 1572) som Tycho Brahe observerede befandt sig i Cassiopeia (gul, over centret herover) en afstand af 5700 lysår fra os.
                                      
      Herrevad Kloster hvor Tycho boede efter faderens død og deltog i opbygningen af Danmarks første papirfabrik og hvor han opdagede "Den nye stjerne". Senere fik han Hveen af kongen samt 500 daler
 

   

           Tycho og stjernerne  indslag


Som ganske lille kom Tycho fra Knutstorp til farbroderen på Tosterup, hvor han har stået på borgtårnet (blå) under den store himmel og observeret stjernerne. Tårnet havde nok ikke spir på tårnet dengang men var bare en platform. Tårnet var første bygning, men snart kom det store hus, hvor Tycho har boet. Huset var dengang ikke forbundet med tårnet med andet end en mur og porten fandtes ikke. Forrest ses kirken, der blev ødelagt af svenskerne under krigen, men senere genopbygget sammen med ødelagte avlsbygninger.
Herunder: Øen Hveen i Øresund , hvor Tycho blev forlenet af Fr. II efter sin store opdagelse og opbyggede et videnskabeligt center, der dog ikke bestod længe efter hans afrejse til Bøhmen. Vandmøllen ved vandløbets udløb gav kraft til papirmøllen men også et par andre industrier. Vandhjulet var næsten 7 mtr. i diameter og kunne køre selv i den kolde tid og fik vand fra mange søers opstemmede vand. Disse damme var også fiskedamme og lå i et område der kunne give gode muligheder for jagt og skovbrug med brændesalg. Resten af øen har været marker for herregård og fæstebønder, så lenet har været givtigt og Tycho var desuden en hård herre, der forstod at kræve ind fra bønderne.

                                                          
     Lyt til mere om Tycho Brahe

                                                                           
                                                                      Man har forsøgt at få indført andre betegnelser for stjernebillederne (her Den hellige Helene) men det har ikke slået an.